Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

12 x IN DE VOETSPOREN VAN PICASSO


IN DE VOETSPOREN VAN PICASSO

In de voetsporen van Picasso: een Picasso-route met 13plaatsen vol herinneringen van deze grote kunstenaar.

De eerste jaren van het leven van Pablo Ruiz Picasso zijn nauw verbonden met Malaga, de stad waar hij in 1881 werd geboren. Zijn Malaga-essentie komt ook voort uit de familietraditie. Zijn leven en werk maakten hem later tot de meest universele man uit Malaga die we hebben.

Met deze route kunt u de familiale en artistieke omgeving van zijn vroege jaren ontdekken, waardoor u de ontwikkeling van zijn werk en zijn persoonlijkheid beter kunt begrijpen. Op het programma staat een bezoek aan het Museo Casa Natal Picasso en het Museo Picasso Málaga , twee authentieke juweeltjes die je samen in geen enkele andere stad zult vinden, want Málaga is niet voor niets de geboorteplaats van Pablo Ruiz Picasso.

In de voetsporen van Picasso: Picasso-route

Foto: visita.malaga.eu

Pablo Ruiz Picasso (Málaga, 1881-Mougins, 1973) wordt unaniem beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars in de kunstgeschiedenis, en mogelijk de meest invloedrijke van de 20e eeuw.

Schilder, tekenaar, graveur, beeldhouwer, keramist, theaterontwerper, schrijver... een emblematische figuur van de moderne kunst die zijn eeuwige relevantie aantoont door het aantal tentoonstellingen, publicaties, onderzoeken en nieuws dat hij blijft genereren.

Booking.com

1. Museum van de geboorteplaats van Picasso

Gelegen aan de Plaza de la Merced (vóór Riego), een van de belangrijkste gebieden van Malaga, zowel vanwege zijn historische als culturele projectie, werd het huis waar Pablo Ruiz Picasso werd geboren in 1861 gebouwd door de bouwmeester Diego Clavero, op de bestaande site vanwege de inbeslagname van het klooster van Santa María de la Paz, die - samen met de rest van de huizen die zich uitstrekken langs de noordoostelijke sector van de Plaza - de harmonieuze indeling vormde van de zogenaamde Casas de Campos, voltooid in het decennium uit de jaren 70 van de vorige eeuw en wiens naam werd genomen ter nagedachtenis aan de promotor, Antonio Campos Garín, markies van Iznate.

IN DE VOETSPOREN VAN PICASSO

De eerste verdieping van dit huis – toen nummer 36 – werd in 1880 gehuurd door José Ruiz Blasco (1838-1913) voor zijn huwelijk met María Picasso López (1855-1938), en de oudste zoon van het paar werd daar geboren. in de nacht van 25 oktober 1881 hier wonen tot 1884.

Toen het gezin zou verhuizen naar de derde verdieping van nummer 32 van het eerder genoemde plein. In 1983 werd het uitgeroepen tot historisch-artistiek monument van nationaal belang, waardoor de gemeenteraad van Malaga werd opgericht, in 1988 het museum dat de naam draagt ​​van de universele kunstenaar, een diepgewortelde instelling die een deel van de negentiende-eeuwse structuur behoudt en waarin worden momenteel tentoongesteld, een genereuze weergave van Picasso's memorabilia en werken die getuigen van zowel zijn academische kennis als de invloed van Malaga door de thematische assen van duiven,

In 1997 werd de volledige restauratie van het Casa Natal uitgevoerd, dat op nummer 13 van Plaza dela Merced een uitstekende tentoonstellingsruimte heeft op een paar meter van het Casa Natal.

2. Tweede huis van Picasso (Pza. de la Merced, 17)

Na zijn eerste twee jaar op de eerste verdieping van Plaza de la Merced, 36, te hebben gewoond, verhuisde Picasso in 1884 met zijn gezin naar de derde verdieping van nummer 32 (tegenwoordig 17) van dezelfde Plaza, zijn laatste verblijfplaats in Malaga voordat hij op reis ging , in 1891, naar La Coruña. In dit nieuwe huis begon hij te tekenen en te schilderen, waarbij hij uit deze periode de twee tekeningen bewaarde - beide in het Picasso Museum in Barcelona - Dovecote en Hercules met een knots, gekopieerd van een origineel dat in de gang hing.

 

3. Voormalig hoofdkwartier van het College van de Sagrada Familia. (C/ Madre de Dios, 14)

In Calle Madre de Dios, 14, een paar meter van Plaza de la Merced, was de school La Sagrada Familia geopend, geleid door Franse nonnen, waar María Dolores Ruiz Picasso, de zus van de schilder, als kind studeerde. De school werd in oktober 1874 gesticht door de religieuzen van de Heilige Familie van Bordeaux, of Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis, de titel van een van de zeven takken waaruit de congregatie bestond.

 

4. Plaza de la Merced

De ruimte voor de eerste spelletjes van het kind Pablo Ruiz Picasso, en misschien ook voor zijn eerste slagen op het zand, was de Plaza de la Merced. Hier, op dit drukke en romantische plein in Malaga, ontmoetten zijn ouders elkaar en woonden politici als generaal Riego, beeldhouwers als Fernando Ortiz, schrijvers als Juan José Relosillas, architecten als Gerónimo Cuervo en schilders als Bernardo Ferrándiz.

IN DE VOETSPOREN VAN PICASSO

Omdat het in de 15e eeuw een openbare markt was en een plaats van vrije tijd en recreatie voor de bourgeoisie van de late 19e eeuw, werd het geluid van de klokken van de kerk van La Merced, naast de geboorteplaats van Picasso, waargenomen door een mozaïek van populaire typen die de briljante kunstenaar in de loop van de tijd weergalmde. Paveros, melkverkopers met hun kuddes geiten, snoep, biznaga's en conserven, gitaristen, dienstmeisjes en soldaten, draaiden rond de monoliet als eerbetoon aan generaal Torrijos, wiens slogans van vrijheid en gerechtigheid de maatstaf waren voor die jongen genaamd Pablo Ruiz Picasso. En we mogen niet vergeten dat in deze omgeving, zelfs vandaag, zoals toen, duiven vliegen als het symbool van de paradigma's aangekondigd in de cenotaaf van de soldaat tot aan zijn dood.

 

5. Verzamelplaats van de vader van Picasso (C/ Granada, 75)

Op de Plaza de la Merced, op de hoek van de Calle Granada, is de oude Antonio Mamely-apotheek nog steeds open, tegenwoordig de Bustamante-apotheek, een plek waar Picasso's vader af en toe zijn vrienden ontmoette. Geopend in 1747 - het is de oudste in de hoofdstad -, werd José Ruiz Blasco in zijn achterkamer verrast door de aardbeving die de stad verwoestte op eerste kerstdag 1884, waaraan Picasso altijd een tragische herinnering heeft bewaard. Hij liet het achter om zijn gezin aan de overkant van het plein op te halen en naar een veiliger plek te gaan.

 

6. Kerk van Santiago

Picasso werd op 10 november 1881 door de priester van de kerk van La Merced, José Fernández Quintero, gedoopt in de parochie van Santiago, in de statige Calle Granada, voorheen Calle Real, waartoe zijn huis aan de Plaza behoorde. , met de doopwateren, de namen van Pablo Diego José en Francisco de Paula Juan Nepomuceno, María de los Remedios, Cipriano de la Santísima Trinidad, en optredend als peetouders Juan Nepomuceno Blasco Barroso en María de los Remedios Alarcón y Herrera.

In deze parochie van Santiago, een van de oudste in Malaga, waarvan het barokke interieur en de Mudejar-toren opvallen, waren zijn grootouders van vaderskant in 1820 getrouwd en in 1880 zijn ouders, en ook in hetzelfde lettertype ontvingen ze het doopwater zijn twee zussen, Dolores (1884-1958) en Concepción (1887-1895).

 Meer informatie 

 

7. Oud Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum was geopend op de tweede verdieping van het gebouw dat sinds 1869 het stadsbestuur huisvestte, aan de straat San Agustín. Dit gebouw, het voormalige hoofdkwartier van het San Juan de Dios-seminarie, het klooster van de paters Augustijnen en de Faculteit der Wijsbegeerte en Letteren van de Universiteit van Malaga, was bij Picasso bekend omdat zijn vader er sinds 1879 werkte als conservator van de schilderijen die het stadhuis in die tijd aan het publiek tentoonstelde, en bij talloze gelegenheden herinnerde Picasso zich de werkplaats waar zijn vader de uren doorbracht die de school hem toestond als tekenleraar: "Die workshop was een stuk als elk ander, zonder speciale voorwaarden : een beetje viezer dan wat ik thuis had; maar daar was het rustig”, herinnert de leraar zich. Precies, een van de eerste olieverfschilderijen van zijn zoon Pablo.

Het gebouw is momenteel in aanbouw, wachtend om de Provinciale Bibliotheek van Malaga te worden.

 

8. Oude School voor Schone Kunsten (Athenaeum van Malaga)

Zijn vader was een professor in Lineair Tekenen en Versieren aan de Malaga School. Deze school, gelegen aan de Plaza de la Constitución bij de ingang van Calle Compañía, was de eerste plaats waar Pablo Picasso in aanraking kwam met de klassieke gipsmodellen die paar jaar later, in La Coruña en Barcelona, ​​kopieerde hij als verplicht vak voor zijn studie.

De pool van schilders die door de klaslokalen van San Telmo kwamen, waren ook leraren en vrienden van José Ruiz Blasco, en dus velen van hen, van een beginnende Picasso, van wie dit duidelijke voorbeeld een bekwame leerling was voor zijn latere werken. . Bernardo Ferrándiz, Muñoz Degrain, Martínez de la Vega of Moreno Carbonero maakten de kunst van het laatste derde deel van de 19e eeuw, de schilderkunst van de Gouden Eeuw van Malaga, waarvan Picasso profiteerde door uit de eerste hand de omvang van de grote historische scènes te zien , zo in zwang in die tijd.

Momenteel is het gebouw het hoofdkwartier van de Ateneo de Málaga. Het heeft een tentoonstellingsruimte waar samples van Plastic Arts plaatsvinden.

Meer informatie

 

9. Oud San Rafael College

Deze school, die gevestigd was op nummer 20 Calle Comedias, werd geleid door Don Emilio Gutiérrez, en we weten, van Picasso zelf, hoe de nanny, Carmen Mendoza - model van een van zijn jeugdige tekeningen - hem elke ochtend naar daar sleepte. De passage van de schilder uit Malaga door deze privéschool zit vol herinneringen. Hij was al een oude man en vertelde aan zijn biografen en vrienden hoe hij urenlang tekende en door het raam keek, hoe hij zou ontsnappen om op dezelfde plek de vrouw van de regisseur te bezoeken, en de persoonlijke bezittingen van zijn vader die hij meenam. hem naar de klaslokalen (een borstel, een wandelstok, een duif...) als garantie dat ze hem om één uur 's middags zouden ophalen.

Deze school van San Pedro en San Rafael zou al in de 20e eeuw verhuizen naar Plaza de San Francisco, waar ook het eerder genoemde Malaga Artistic and Literary Lyceum was gevestigd. Dit gebouw is momenteel niet te bezichtigen.

 

10. Oude artistieke en literaire middelbare school (oude María Cristina-conservatorium)

Het Liceo de Málaga, gelegen aan de Plaza de San Francisco, op dezelfde locatie waar nu het María Cristina Royal Conservatory of Music is gevestigd, was in de 19e eeuw bij uitstek een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Málaga. Gebouwd op een deel van het oude klooster van San Francisco, dat zijn naam dankt aan het kleine plein - waar de Pomona-fontein (1864) opvalt -, moet Picasso naar dit recreatiecentrum zijn gegaan, vergezeld van zijn vader, een vaste klant op zijn bijeenkomsten, waar hij het kind de werken kon aanschouwen die de schilders van die tijd hadden achtergelaten als herinnering aan hun passage door de salons.

In dit Liceo, een echt 19e-eeuws beeldend museum en bibliotheek, in een van de kamers genaamd El Senado, werden de bijeenkomsten van de meest vooraanstaande leden gehouden, en het was hier dat Pablo Picasso zou worden gedoopt met champagne door Martínez de la Vega, ter gelegenheid van het succes van de jonge kunstenaar op de nationale en provinciale tentoonstellingen voor schone kunsten van 1897, met zijn werk Ciencia y Caridad.

 

11. Instituut voor secundair onderwijs (Gaona Instituut)

Kort voordat hij Málaga verliet, in oktober 1891, werd Picasso onderzocht aan het Instituut voor Secundair Onderwijs, gelegen op nummer 1 Calle Gaona. Voormalig klooster van de Filippenzen, opende het in 1846 zijn deuren als educatief centrum en drie jaar later werd de zeevaartschool, diep geworteld in de stad, op deze plek geïnstalleerd.

Picasso verwees meermaals naar het examen dat hij moest afleggen om toegang te krijgen tot het Instituut van La Coruña, een document dat nog steeds samen met de aanvraag en betaling van rechten voor Latijn en Spaans en Aardrijkskunde wordt bewaard en dat bestond uit een kort dictaat en een divisie, ondertekend door Picasso eind juni van dit jaar, waarvan de directeur de heer Ramón Ibáñez Ibáñez was, die diende als president van de rechtbank die de jonge student in dit centrum goedkeurde.

12. La Malagueta-arena

Gebouwd aan de oevers van de zee in 1874 en ingehuldigd met vee van de weduwe van Murube in 1876, is de stierenvechtersarena van La Malagueta, sinds de kunstenaar een kind was, een referentie en een gebruikelijk motief in zijn eerste tekeningen en olieverfschilderijen, en posterieure projectie van de hele visie op het stierenvechten van Picasso. Werken als El picador amarillo (ca. 1889) of tekeningen met stierenvechtscènes, gemaakt tijdens zijn tijd in Malaga en A Coruña, zijn niet meer dan herinneringen aan de tijd dat de kunstenaar samen met zijn vader de beroemdste stierenvechters van de periode: Mazzantini en Lagartijo.

Vanaf dit plein bewaarde Picasso een reeks herinneringen, zoals de dag dat hij zijn leraar, José Moreno Carbonero, een groot doek zag schilderen voor een van de historische schilderijen, of het visioen van de paarden die door de stieren werden opengereten die zo uitbundig schilderden uit Malaga zou gebruiken als referentie voor veel van zijn composities, al in de jaren dertig, en dat zou uitmonden in het beroemde gewonde paard van Guernica (1937).

Meer informatie 

 

La Malagueta-arena

13. Picassomuseum Malaga

Het fascinerende werk van de kunstenaar uit Málaga en de schoonheid van het Palacio de Buenavista maken het Museo Picasso Málaga tot een unieke ruimte om te genieten van kunst en cultuur.

De 155 werken in de MPM-collectie omvatten de revolutionaire innovaties van Picasso, evenals de grote verscheidenheid aan materiaalstijlen en technieken die hij beheerste. Van de eerste academische studies tot zijn persoonlijke visie op het classicisme; van de overlappende vlakken van het kubisme tot zijn onderzoek met keramiek; van zijn interpretatie van de grote meesters tot de nieuwste schilderijen uit de jaren zeventig.

Het Palacio de Buenavista is het hoofdkwartier van het Museo Picasso Málaga. Gelegen in het historische centrum van de stad, combineert het op harmonieuze wijze renaissance- en mudejarvormen met de zuiverheid van hedendaagse lijnen. In de kelder van dit magnifieke voorbeeld van Andalusische architectuur uit de 16e eeuw vindt de bezoeker een archeologische vindplaats met Fenicische, Romeinse en Arabische overblijfselen, stille getuigen van de geschiedenis van de stad.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :