Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Malaga Wandeltocht door de wijk El Limonar

Gelegen tussen de stierenarena in La Malagueta en La Caleta - een van de beste stranden van Malaga - ligt de wijk El Limonar met zijn veel kleine straatjes, vaak omzoomd met platanen en geflankeerd door grote herenhuizen en hotels. Het is ook de thuisbasis van een aantal steile heuvels, dus wees voorbereid om een beetje te klimmen.

el-Limonar MALAGA

geschiedenis

El Limonar gaat terug tot het einde van de 19e eeuw, toen Malaga een van de meest levendige steden van Spanje was. De stad was de tweede na Barcelona in industriële output en was een belangrijke motor achter de Spaanse industriële revolutie. Zaken in ijzererts en textiel, druiven en suikerriet bloeiden en trokken steeds meer ondernemers uit Europa aan.

 

Het hele jaar door warme temperaturen zijn geweldig weer om te wandelen in Malaga, maar de meeste mensen die op vakantie zijn in de stad hebben de neiging om bij het centrum of de haven te blijven. Met deze Malaga wandeltocht lopen we naar het oosten, naar de wijk El Limonar.

 

Tegen het einde van de 19e eeuw ontdekten de Europeanen de geneugten van het zitten op een strand in de zon. Met een van de beste klimaten in Zuid-Europa werd Malaga niet verwonderlijk een wenselijke vakantieplek.

Booking.com

Zowel de zonnezoekers als de nieuwe burger die zich in Malaga vestigden, zochten plaats om te wonen. Dit is waar El Limonar in het spel komt. Dit onontwikkelde gebied van Malaga met een ongerepte kustlijn en ver van de industriële schoorstenen en fabrieken die de lucht aan de westkant van de stad vervuilen, was dit de perfect plaats.

 

In 1885 kocht architect-ingenieur Jose María de Sancha het grootste deel van het land op voor 80.000 pesetas (dat is €480,80 aan nieuw geld) en begon de verschillende percelen te verkopen aan rijke families van Malaga. De percelen werden verkocht voor 3 of 4 pesetas per vierkante meter (2 cent!)l. In de volgende 20 jaar werden in Malaga veel mooie zomerhuizen en hotels gebouwd, bijna allemaal met grote tuinen.

 

Hoogtepunten

Deze wandeltocht door Malaga komt een schat aan architecturale juweeltjes tegen, sommige gelegen aan de hoofdweg en andere in zijstraten. Onze gids is gerangschikt in alfabetische volgorde. Zie de kaart hieronder voor de exacte locatie van elk.

Architectenvereniging

Avenida Palmeras del Limonar 31

De officiële provinciale vereniging voor architecten bevindt zich (passend) in een prachtig herenhuis op de top van een heuvel in het midden van de Limonar. Gebouwd in 1922 door Fernando Strachan, heeft het een eclectische stijl met een middeleeuwse toren, klassieke bogen en Engelse tuinen, de thuisbasis van verschillende pauwen.

 

Costa del Sol Toerisme School

P.º de Sancha, 13, Málaga-Este, 

29016 Málaga, Spanje

De imposante gevel van dit gebouw doet je een beetje denken aan een kathedraal en het heeft ook een Engelse uitstraling. Oorspronkelijk gebouwd als een privéwoning in 1900, herbergt het nu een toeristische school.

 

Engelse begraafplaats

 Avenida de Pries 1

Openingstijden: DI-ZO 10.00 – 14.00

Website: Cementario Ingles

Toen het voor het eerst werd opgericht in 1829, was dit de eerste protestantse begraafplaats in Spanje, gebouwd om een goede begrafenis te geven aan niet-katholieken. Het ontwerp is in de romantische stijl, met uitgestrekte tuinen en een kapel (met de St George's Angelican Church) met een Neo-Gothic portaal.

Cementario Ingles - Malaga

Tegenwoordig herbergt het verschillende illustere 'gasten', waaronder Jorge Guillén, Gerald Brenan, Aarne Haapakoski en Marjorie Grice-Hutchinson. De begraafplaats heeft ook een kalender met activiteiten het hele jaar door.

Je kunt de begraafplaats bezoeken tussen 9.00 en 14.00 uur, van dinsdag tot en met zondag. Toegang kost €5. 

 

Hotel Caleta Palace

Paseo de Sancha 64, ook zichtbaar vanaf de kust.

Dit was het eerste speciaal gebouwde hotel in Malaga en een van de grootste. Toen het in 1919 werd gebouwd, huisvestte het 100 kamers (de meeste ensuite) en de tuinen werden compleet geleverd met een openluchttheater. De eigenaren adverteerden dat het "de beste positie aan zee" had.

Het gigantische gebouw herbergt nu overheidskantoren. Je kunt het af en toe bezoeken tijdens culturele evenementen zoals La Noche en Blanco.

 

Hotel Castillo de Santa Catalina

C. Ramos Carrión, 38, Málaga-Este

29016 Málaga, Spanje

Het oorspronkelijke deel van dit kasteel dateert uit 1625 toen het het strand van Caleta verdedigde tegen de Engelse marine. De overgebleven overblijfselen in de tuinen doen u denken aan de Moorse architectuur, met name in de indeling van de bloembedden en fonteinen.

MALAGA WANDELTOCHT DOOR DE WIJK EL LIMONAR

Het is al tientallen jaren een hotel en na uitgebreide restauratie behoort het momenteel tot de beste in Malaga. Niet-gasten kunnen genieten van een maaltijd of drankje in de tuinen.

 

Gran Hotel Miramar

P.º Reding, 22, Málaga-Este

29016 Málaga, Spanje

Dit hotel was oorspronkelijk Hotel Príncipe de Asturias, vernoemd naar de troonopvolger en geopend door de koninklijke familie in 1921. De Spaanse vorsten waren aandeelhouders in het ontwikkelingsbedrijf en hadden een privépaviljoen in het hotel tot hun beschikking voor de zomervakantie.

Het werd vervolgens de rechtbanken van Malaga voor de prachtige restauratie om terug te keren naar zijn status als een van de beste hotels in Malaga. Het vernieuwde hotel (de enige 5-sterren GL in de stad) werd in 2017 geopend met volledig gerestaureerde patio's en tropische tuinen.

MALAGA WANDELTOCHT DOOR DE WIJK EL LIMONAR

Villa Fernanda

P.º de Miramar, 16, Málaga-Este

29016 Málaga, Spanje

Dit prachtige huis, door velen beschouwd als een van de mooiste gebouwen in Malaga, bestaat uit drie gebouwen, in uitgebreide siertuinen. Kijk door de ijzeren poorten om het glas-in-lood en marmeren kenmerken te bewonderen, die doen denken aan Renaissance-Italië. De villa dateert uit het begin van de 20e eeuw.

 

Villa Suecia

Paseo del Limonar

Este, 29016 Málaga, Spanje

Dit enorme herenhuis heeft een Art Nouveau-stijl, met een van de meest elegante gevels in dit deel van Malaga. Toen het in 1904 werd gebouwd, was het het eerste voorbeeld van modernistische architectuur in de stad.

De route

Begin bij de ring en loop naar het oosten langs de Paseo de Sancha. Kijk uit naar de pastelkleurige herenhuizen aan uw rechterhand en de Engelse begraafplaats aan uw linkerhand. De nummers 34 tot 46 zijn allemaal mooie villa's.

Loop tot je Paseo Limonar aan je linkerhand bereikt. Stop hier en loop de heuvel op. Kijk uit naar de nummers 36, 38 en 40 aan uw rechterhand (een restaurant dat bekend staat als Limonar 40. 

 

Als je de top hebt, sla dan rechtsaf de Calle Goethe in en dan links de Paseo Miramar in. Deze straat draait zijn helling naar de zee met een aantal oninteressante moderne flatgebouwen, maar je keert snel terug naar het late 19e-eeuwse Malaga. Mis Villa Fernanda aan uw linkerhand niet als u naar Paseo de Sancha loopt.

Als je weer op de Paseo de Sancha bent, sla je linksaf om Hotel Caleta Palace in te gaan.

 

Een hapje te eten

Als het mooi weer is (en dat zal het waarschijnlijk ook zijn), ga dan naar de boulevard. Hier heb je een aantal opties. Ga naar een van de strandbars en/of restaurants voor een welverdiend gerecht van sardines of gebakken vis.

Of maak een korte wandeling naar het oosten naar Los Baños del Carmen, een heerlijke plek aan het strand voor zonsondergangen terwijl u geniet van een cocktail.

 

Terug naar Malaga

Het is niet ver om te lopen, maar als je moe bent , neem je bus 3 die stopt op verschillende plaatsen langs de Paseo de Sancha en de boulevard, en brengt je terug naar de stad.

 

Volg onze Malaga wandeltocht rond El Limonar op onderstaande kaart

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MÁLAGA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Málaga?

Misschien ook interessant :